MÁME VŠE PRO KRÁSNÝ A ÚTULNÝ DOMOV

5 tipů pro perfektní grilování

Teplé letní večery lákají nejednoho kuchaře opustit kuchyni a rozpálit zahradní gril. Proto pro Vás máme tipy, jak dosáhnout toho nejlepšího zážitku.

 

  1. Příprava grilu

Po zimě je potřeba každý gril perfektně vyčistit. Ale ani to nám nezaručí, že se maso nebude přichytávat. Proto je dobré grilovací rošt pořádně promastit, a to nejlépe papírovým ubrouskem namočeným v oleji.

Nyní můžeme začít bezstarostně grilovat, bez zbytečného přichycování masa.

  1. Vylepšené dřevěné uhlí

V dnešní době si můžeme vybrat z mnoha druhů grilů, od elektrických grilů přes plynové nebo například grily na dřevěné uhlí.

Grilování na dřevěném uhlí je sice složitější, zato ale získáme nejlepší chuť. Maso získá od uhlí a ohně to správné aroma. Přidáním kousků dřeva mezi uhlí docílíte ještě lepšího zážitku z grilování. Dřevo dubové nebo ořechové se skvěle hodí k rybám nebo vepřovému masu. Naopak dřevo z ovocných stromů dodá pokrmům sladký nádech. Když navíc namočíte část dřeva do vody docílíte déle trvající efekt.

  1. Správně rozpálený gril

Základem perfektního grilování je dostatečně rozpálený gril. Pokud se jedná o gril na dřevěné uhlí je potřeba oheň rozdělat v dostatečném předstihu minimálně hodnu před začátkem grilování. Je důležité pokládat maso vždy na rozpálený gril. Zda je rošt dostatečně rozpálený zjistíte pomocí jednoduchého testu.

Přiložte ruku ke grilu na vzdálenost asi 10 cm. Pokud ruku udržíte 6 vteřin je gril připraven pro pomalé grilování ryb. Udržíte-li ruku kratší dobu, jen 4 vteřiny, máte gril perfektně připraven pro velké kusy masa. Pro prudké grilování tenkých plátků masa je gril rozpálen, pokud ruku udržíte jen 2 vteřiny. Pokud byste ruku neudrželi nad grilem ani chvilku je rozpálen příliš a je potřeba chvíli počkat, aby zchladl jinak maso spálíte.

  1. Marináda před i během grilování

Každý ví, že před grilováním je dobré maso řádně namarinovat. Získá tím lepší chuť a křehčí strukturu. Ale málokdo ví, že je dobré marinádu používat i při grilování. Maso je dobré potírat marinádou každých deset minut a tím docílíte, že maso bude šťavnatější s výraznějším aroma.

 

  1. Gril nejen na maso, ale i na zeleninu

Ke grilování patří nejen maso ale i zelenina. Pečené brambory, vařená zelenina nebo čerstvé saláty jsou skvělou volbou a nebo můžete zeleninu dát přímo na gril. Grilovaná cuketa, lilek, kukuřice nebo jarní cibulka výborně chutná a na talíři vypadá skvěle. Když ji navíc na talíři pokapete trochou olivového oleje, nebudete chtít jíst už nic jiného.