Vše pro Váš dům i zahradu

Čas na cukroví!

S nadcházejícím vánočním časem přichází i doba, kdy všechny generace oblékají zástěry, do ruky berou váleček, vykrajovátka a zdobící potřeby. Již po vzoru našich maminek a babiček chceme mít na svátečním stole co nejvíce cukroví v podobě perníčků, vanilkových rohlíčků či slepovaných sušenek.

Sada 5 formiček                          Zdobička na cukroví                          Váleček na těsto

 

Kde tradice vznikla a z jakého důvodu je dodnes tak oblíbená?

První náznaky vánočních dobrot se začaly objevovat již v 16. století, ačkoliv nevypadaly tak jako dnes. Prvním pokusem o sváteční sladkost byly ovocné figurky, které dětem sloužily jako laskomina i hračka.

Později se začaly péct různé koláčky z mouky, kterou hospodář sklidil na svém kousku pole. Hlavním smyslem cukroví nebylo jen nasytit hladové žaludky, ale fungovalo taktéž jako talisman proti temným silám. Selky proto z moučného těsta vykrajovaly symboly zvířat, které měly domácí skot a drůbež ochránit před nemocemi. Důležitý byl i motiv kruhu, který odkazoval ke slunci, a právě tyhle kruhové sušenky naši předkové věšeli na ovocné stromy s vidinou, že si tím pojistí lepší úrodu.

Se zbytky z pečení se neplýtvalo. Právě naopak! Ulepené ruce od těsta se běžně otíraly o ovocné stromy, aby se tak urodilo více ovoce. Přebytek vody či mléka se dával dobytku, jelikož se věřilo, že díky tomu bude lépe dojit.

 Plech na pečení                          Plech na koláčky                            Plech bez okraje 

Cukroví, jež známe ze současnosti, se peče od doby druhé světové války. Tehdy se totiž vánoční mlsání povýšilo na pravý cukrářský skvost. Mohli jste si ho koupit regulérně v cukrárnách a šlo opravdu o neuvěřitelný zážitek.

Český zákazník tak mohl ochutnat pečivo, které opravdu voní dálkami. Třeba pochoutky s vanilkou, lískovými ořechy, strouhaným kokosem, rumem či skořicí. 

Ale jak už to bývá, co se prodává v obchodech, to se snaží lidé vyrobit doma levněji. Proto i české hospodyňky začaly do vánočního těsta přidávat exotické suroviny, jako je kokos, rum, kakao nebo mandle. Cukroví do té doby nikdy nechutnalo tak sladce a nevonělo tak nádherně.

 Třípatrový tác                              Servírovací tác                                 Tác s poklopem

Historii vánočního cukroví už znáte, teď stačí jen sehnat potřebné pomocníky a vrhnout se na věc!

Hodně štěstí a krásné vánoční svátky Vám přeje tým Domoshop ♥